FreeDMR Sweden

Home Linked Systems OpenBridge Static TG TG Count Monitor System Info Lastheard

 .: Om FreeDMR :. 

Vad är FreeDMR?

FreeDMR är utvecklat av radioamatörer för radioamatörer. FreeDMR består av oberoende FreeDMR servrar, som är en modifierad version av HBLink, som ansluts med hjälp av OpenBridge Protocol(OBP) i ett sk. Mech-nätverk. Samma nätverksarkitektur som Internet använder. En FreeDMR server kan ha flera OBP anslutningar till andra servrar i FreeDMR nätverket. Om en av OBP- anslutningarna bryts så fungerar ändå trafiken ut på de andra OBP-anslutningarna. All programvara är öppen källkod.


Ingen Master eller Slave.

FreeDMR servern är en sk. PEER server. Ingen server är varken Master eller Slave. Alla FreeDMR system är lika. Ingen styr när, var, hur, eller vem som kan använda FreeDMR programvaran. Det krävs dock kunskap om Linux, nätverk och såklart förståelse hur DMR fungerar för att lyckas som sysop för en FreeDMR server.


Ingen registrering.

Det behövs ingen registrering för att ansluta sin repeater eller hotspot. Endast ett DMR-ID från radioid.net krävs såsom med alla andra DMR-nätverk

Man behöver inte logga in på en webbsida för att ställa in statiska talgrupper m.m. utan allt görs via Option fältet i Pi-star. Mer om det på denna sida.


Dial-a-TG

Dial-a-TG är precis som det låter, ringa en talgrupp. Kort förklarat så gör man ett Private Call på talgrupp 9, TS 2, och sedan kan man fortsätta att samtala på talgrupp men samtalet går ut på den talgrupp som man ”ringde upp”. Mer om detta på denna sida.


Om FreeDMR Sweden

FreeDMR Sweden är idag anslutet till det globala FreeDMR-nätverket med 3 st OBP(Open Bridge). Genom OBP så har servern tillgång till all trafik på alla talgrupper även om en OBP anslutning slutar att fungera.

FreeDMR Sweden:s server ligger på en så kallad Cloud VPS(Virtual Private Server)här i Sverige och drivs helt ideellt.

Syftet med FreeDMR Sweden är bl. a. att göra FreeDMR mer tillgängligt för alla radioamatörer i Sverige , men vem som helst med ett giltigt DMR-ID är välkommen att ansluta sin repeater/hotspot,mer info hur du ansluter finns på denna sida.

FreeDMR är också ett alternativt DMR nätverk där man har mer frihet att experimentera, för det är väl det som är amatörradio?

Mer info om FreeDMR hittar du här(engelsk).

Kontakt

Telegram: @Klas_sa5kbe

E-post: Info@sa5kbe.se
Copyright © 2016-2022
The Regents of the K0USY Group. All rights reserved.
Version SP2ONG 2019-2022